Ballonverstrooiing in de praktijk

Indien u besloten heeft om de as van uw dierbare door middel van een ballonverstrooiing de vrijheid te geven, is de eerste stap die genomen moet worden het bepalen van een datum en een locatie. Als de door u gewenste datum beschikbaar is, kunnen wij deze voor u reserveren. Indien de datum nog niet definitief is, kunnen wij deze voor u in optie zetten. Voor iedere overledene is er wel een passende locatie te bedenken die een betekenis had tijdens zijn of haar leven. De nabestaanden komen met het verzoek voor een locatie en wij onderzoeken of de ballonverstrooiing vanaf deze locatie te realiseren is. Indien u nog geen voorkeur heeft voor een locatie, kunnen wij u wellicht adviseren. Wij hebben de ballonverstrooiing de afgelopen jaren al vanaf veel verschillende bijzondere locaties in binnen- en buitenland uitgevoerd.

Op locatie

Als er een keuze voor een locatie en datum is gemaakt, bespreken we op welke manier de as van uw dierbare aan ons wordt overgedragen. In de meeste gevallen nemen de nabestaanden zelf de as mee naar de afgesproken locatie en vindt de overdracht van de as één uur vóór de plechtigheid plaats. Naast de mogelijkheid voor u om de as op locatie aan ons te overhandigen, kunnen wij de as, indien logistiek mogelijk, ook bij u thuis of bij het crematorium ophalen. Na een persoonlijke kennismaking op de locatie nemen we de laatste details door en starten wij met de voorbereiding voor de ballonverstrooiing. De ballonnen worden op de locatie in een speciaal hiervoor ingerichte trailer onder gecontroleerde omstandigheden gevuld met de as van uw dierbare; hierna worden de ballonnen afgevuld met heliumgas om de juiste stijging te garanderen.

Milieu

Helium is een natuurlijk edelgas, het is onbrandbaar, niet explosief of giftig en maakt gewoon deel uit van onze atmosfeer. De ballonnen die wij gebruiken zijn van hoogwaardig natuurlatex, een biologisch en snel afbreekbaar materiaal, dus niet schadelijk voor het milieu. Als het de wens is dat alle as van uw dierbare door middel van een ballonverstrooiing de vrijheid krijgt, zal er vanwege het gewicht gebruik moeten worden gemaakt van twee ballonnen. Indien gewenst kan de as ook over meerdere ballonnen verdeeld worden. Als alle voorbereidende handelingen zijn verricht, worden de ballonnen aan de nabestaanden overgedragen. Samen lopen we naar de door u gewenste plek op de locatie voor het oplaten van de ballonnen.

Ballonverstrooiing asverstrooiing per heliumballon van vader en moeder
Ballonverstrooiing beide ouders zonsondergang
ballonverstrooiing asverstrooiing per heliumballon aan het ijsselmeer
asverstrooiing per heliumballon bergen aan zee ballonverstrooiing

Ceremonie

Op deze plek kunt u de ceremonie van de ballonverstrooiing geheel naar eigen wens en inzicht invullen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een persoonlijk afscheidswoord, een gedicht voordragen, muziek beluisteren of het glas heffen op een mooie laatste reis. Op een door de nabestaanden gekozen moment worden de ballonnen losgelaten en kunnen deze vredig opstijgen. Onder de juiste weersomstandigheden kunnen de aanwezigen de ballonnen wel 5 tot 25 minuten volgen. Tijdens het stijgen neemt de druk buiten de ballon af ten opzichte van de druk binnenin de ballon, waardoor deze gaat uitzetten. Op een hoogte van 20 tot 25 kilometer wordt de druk op de wand van de ballon zo groot dat hij knapt in kleine fragmenten; op dat moment komt de as vrij en verspreidt zich over de vier windstreken.

Het weer

Omdat we met verschillende weersomstandigheden te maken hebben, houden wij de weersvoorspelling voor de dag waarop de ballonverstrooiing plaats vindt altijd nauwlettend in de gaten. Bij twijfel nemen we ruim van tevoren contact met u op om te overleggen over de mogelijkheden bij deze weersomstandigheden en adviseren wij u daarbij. In het uiterste geval kan de ballonverstrooiing, in overleg, naar een andere datum worden verplaatst.

Fotoreportage

Op het moment dat de ballonnen aan de nabestaanden zijn overhandigd, zullen wij, indien gewenst, naast de begeleiding naar de locatie,  een fotoreportage van de ballonverstrooiing maken als blijvende herinnering. Deze fotoreportage ontvangt u digitaal na afloop van de ceremonie.